Ik had een (enorme) writer’s block, wat is dat dan precies?

Wat is een writer’s block?

Een writer’s block is een veelvoorkomend probleem onder schrijvers. Het betekent dat je tijdelijk niet in staat bent om te schrijven of nieuwe ideeĆ«n te bedenken. Je zit helemaal klaar om te schrijven, maar de woorden of zinnen komen maar niet uit je vingers. Dit kan komen door stress, zelfkritiek, een gebrek aan inspiratie of andere oorzaken.

De Invloed van Emotionele Gebeurtenissen

Persoonlijke gebeurtenissen kunnen je schrijfvaardigheid aanzienlijk beĆÆnvloeden, zoals ik uit eigen ervaring weet. Er was bijvoorbeeld een tijd waarin ik het contact iemand die me zeer dierbaar was erg miste. We woonden ver van elkaar maar besloten op een bepaald moment, ondanks onze sterke band, elkaar los te laten.

Hoewel ik de situatie snel accepteerde omdat het voor ons beiden gewoon het beste was, bleven de pijn en het verdriet om dit gebeuren, lang hangen en beĆÆnvloedde het onder andere mijn motivatie om te schrijven. Elke keer dat ik mijn laptop opende of mijn pc opstartte, voelde ik steeds vaker een blokkade opdoemen; de woorden bleven meer en meer steken in mijn hoofd en het enthousiasme en de motivatie vloeide langzaam uit me weg.

Naast dit gebeuren waren er ook andere factoren die bijdroegen aan mijn writer’s block, zoals onzekerheid, angst voor afwijzing en de vrees om te falen. Deze emoties belemmerden mijn schrijfproces aanzienlijk en benadrukten hoe sterk persoonlijke gevoelens invloed kunnen hebben. Uiteindelijk leidde deze opeenstapeling van emoties en gebeurtenissen, tot een writer’s block.

De ervaring van een Writersblock

Mijn writer’s block voelde vaak als een ondoordringbare muur in mijn hoofd. Ondanks dat ik volop ideeĆ«n had, lukte het me niet om ze op papier te krijgen. Het was alsof mijn creativiteit volledig was verdwenen. Dit was buitengewoon frustrerend, vooral omdat schrijven mijn passie is en ik mijn werk graag met anderen wil delen. Het voelde echter alsof mijn vingers verlamd waren wanneer ik probeerde te schrijven en mijn brein het niet toeliet te uiten hoe het verhaal in mijn hoofd zat. Uiteindelijk gaf ik het dan na een paar minuten op en wendde ik me tot andere, vaak zinloze activiteiten om de tijd te doden.

Hoe een Writersblock te overwinnen?

Het overwinnen van een writersblock kost tijd en zorg voor jezelf. Hier zijn enkele tips die mij hebben geholpen:

Allereerst, geef aan jezelf toe dat je een writer’s block hebt. Ook ik ontkende dat aanvankelijk, en dat is absoluut niet de juiste instelling.

Neem af en toe een pauze: geef jezelf de tijd om even iets anders te doen. Een korte pauze kan wonderen doen, dus berust in het feit dat je schrijfproject soms even stil ligt of langer duurt dan vooraf gepland.

Schrijf zonder oordeel en vooral, geloof in jezelf! Probeer te schrijven zonder je zorgen te maken over de kwaliteit. Schrijf gewoon wat in je opkomt. Correcties, aanpassingen, schrappen en herschrijven komen in een later stadium wel.

Verwerk je emoties: schrijven kan ook helpen om je gevoelens te verwerken. Schrijf op hoe je je voelt, zonder na te denken over stijl of structuur. Deze teksten kun je immers voor jezelf houden.

Lees en zoek inspiratie: praat met mensen en lees boeken, artikelen of andere teksten om je creativiteit te stimuleren.

Conclusie

Een writersblock is een normale en tijdelijke hindernis voor een schrijver. Persoonlijke gebeurtenissen, kunnen dit erger maken. Met begrip, geduld en het uitproberen van verschillende tips kun je deze blokkade overwinnen en weer beginnen met schrijven. Onthoud dat iedere schrijver dit meemaakt en dat het een deel is van je creatieve reis.

Ten slotte.

Deze blog is puur vanuit mijn eigen ervaringen geschreven. Ik ben geen arts, psycholoog of een professional op welk gebied dan ook. šŸ™‚